Blog: vuurwerk

Het is bijna zover: oudjaarsavond.
En dit betekent natuurlijk dat er vuurwerk afgestoken zal worden.
Sommige paarden zijn hier niet bang voor, maar wat als de jouwe dat wel is?
In deze blog geef ik je wat tips.

Vuurwerkangst
Allereerst vind ik het niet gek dat een paard bang is voor vuurwerk. Het maakt verschrikkelijk veel herrie en het stinkt. Paarden zijn veel gevoeliger dan wij, dus het is niet zo raar dat ze hier angstig van kunnen worden. Raak dus niet geïrriteerd als jouw paard bang is wanneer er vuurwerk wordt afgestoken. Dat zal je paard en jezelf niet helpen.

Tips:

  • Blijf rustig. Zo blijf jij de betrouwbare partner voor je paard.
  • Verander je routine niet of niet te veel. Mocht je paard heel heftig reageren dan kun je bijvoorbeeld gaan longeren in plaats van rijden.
  • Kijk waar je paard zich het prettigst voelt. Sommige paarden vinden het fijn om buiten te zijn, waar ze nog kunnen wegrennen. Andere paarden voelen zich binnen veiliger. Als je hierin een keuze kunt maken, kies dan voor de optie die voor je paard het fijnst zal zijn.
  • Vraag omwonenden of ze rekening willen houden met de paarden. Zij kunnen bjivoorbeeld een andere plek uitzoeken om vuurwerk af te steken of besluiten om minder heftig vuurwerk af te steken.
  • Zorg dat je omheining veilig is en dat er geen voorwerpen in het land liggen waar je paard zich bij vluchtgedrag aan zou kunnen bezeren.
  • Regel extra controles bij je paard. Als je zelf niet in de buurt woont kun je met de staleigenaar overleggen of diegene vaker kan gaan kijken.
  • Als je paard erg gevoelig is voor vuurwerk en je weet dat er in de omgeving van jouw paard veel wordt afgestoken kan het zijn dat de beste optie is om je paard tijdelijk te verhuizen.
  • Let ook op je eigen veiligheid! Een paard dat volkomen in paniek is kan flinke schade veroorzaken. Probeer dit dus voor te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close