Blog: verharen

Elke paardenliefhebber kent het wel: het verhaarseizoen. Je hebt net uitgebreid je paard staan poetsen en toch lijkt hij net zo harig als toen je begon. Je zit zelf ook onder het haar en je wasmachine draait overuren.
In deze blog vind je meer informatie over verharen.

Waarom verharen paarden?
Door te verharen maakt het lichaam zich klaar voor de verandering van de seizoenen en de temperatuur. Een dunne vacht voor in de zomer, en een dikke vacht voor in de winter. Haren zijn na ongeveer een half jaar ook versleten waardoor een nieuwe vacht nodig is. Paarden in hele warme gebieden verharen dus ook.

Wanneer verharen paarden?
In het najaar wordt de dunne zomervacht vervangen door de dikke wintervacht. In het voorjaar wordt de wintervacht weer vervangen door de dunne zomervacht. De oude haren laten hierbij los, om plaats te maken voor de nieuwe haren.
Dit proces begint door de verandering in de lengte van het daglicht.
Zodra de dagen korter worden begint de aanmaak van de wintervacht. De dagen worden vanaf eind december alweer langer, wat betekent dat een paard al kan gaan verharen terwijl het buiten nog vriest.

Bepalende factoren
Hoe gemakkelijk het paard kan verharen, ligt aan een aantal factoren.
De leeftijd van het paard heeft invloed op de verharing. Jonge paarden die nog in de groei zijn hebben vaak meer moeite met verharen. Dit komt omdat zij hun energie nodig hebben voor de groei. Ook oudere paarden kunnen meer moeite hebben met verharen of er langer over doen.
Ook de conditie van de vacht is belangrijk, een goed verzorgde vacht zal sneller verharen.
Wellicht nog het meest belangrijk is de gezondheid van het paard. Verschillende zaken kunnen zorgen voor een moeilijker verhaarproces. Denk bijvoorbeeld aan een slecht gebit, stoornissen in de stofwisseling, hormonale problemen, wormen of een gebrek aan mineralen.

Wat als je paard niet of slecht verhaart?
Dit kan een symptoom zijn van de ziekte van Cushing. Het kan echter ook zo zijn dat het paard last heeft van wormen of een tekort aan mineralen. Als je paard niet verhaart, kun je het beste een dierenarts om advies vragen.

Tips: 

  • Geef je paard een goede poetsbeurt! Als de losse haren te lang blijven liggen kunnen ze gaan broeien. Een goede poetsbeurt is ook goed voor de doorbloeding en om het bindweefsel los te maken. Daarnaast vinden veel paarden het lekker en is het goed voor jullie band.
  • Zorg voor boldoende beweging. Beweging zorgt voor een goede doorbloeding, waardoor de haarzakjes hun werk beter kunnen doen.
  • Geeft het paard de kans om (zonder deken) buiten te rollen.
  • Pas eventueel de voeding aan. Verharen kan energie kosten en het is belangrijk dat het paard voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close