Blog: het zicht van het paard

Paarden zien heel anders dan wij. Dit is een belangrijk aspect om mee te nemen in de omgang met en training van paarden. In deze blog vertel ik wat meer over het zicht van het paard.

360 graden zicht?
Een paard heeft bijna 360 graden zicht. Dit komt omdat de ogen van een paard zich aan de zijkant van het hoofd bevinden. Paarden hebben wel een blinde vlek recht voor en achter het hoofd.

Het beeld
Wij mensen zien slechts 1 punt scherp en alles eromheen is vager. Een paard ziet een lang, smal beeld. Hiervan is een smalle strook in het midden scherp. Als een paard iets scherp wil zien brengt het paard het hoofd omlaag of omhoog, om die strook te verplaatsen.

Donker en licht
Paarden zien heel goed in het donker, beter dan wij. Maar ze hebben wel langer de tijd nodig om zich aan te passen. Dit kan lastig zijn wanneer je bijvoorbeeld met zonnig weer een donkere stal inloopt of wanneer je een paard in het donker uit een verlichte stal haalt.
Geef het paard dan de tijd om de aanpassing naar het licht of het donker te maken.

Kleuren
Paarden zijn niet kleurenblind, maar ze zien wel minder kleuren dan wij. Een paard ziet voornamelijk zwart, wit, grijs en daarnaast blauw-, geel- en groentinten.
Dit wil niet zeggen dat paarden voorwerpen in andere kleuren niet kunnen zien, maar ze zien ze in een andere kleur dan dat wij doen.

Beweging
Een paardenoog heeft veel bewegingreceptoren. Deze cellen zijn gevoelig voor beweging. Hierdoor kan een paard beweging snel waarnemen.

Omgang en training
Paarden schrikken niet om ‘niets’. Dat wij iets niet zien wil niet zeggen dat het er voor het paard niet is. Het paard kan bijvoorbeeld schrikken omdat het voorwerp door de kleur niet goed zichtbaar was of omdat het oog nog niet is aangepast van een lichte naar een donkere situatie.

Problemen met zicht
Een paard dat plotseling vaker schrikt of tegen voorwerpen aanloopt kan een probleem met het zicht hebben. Als het probleem in één oog zit, zal het paard het hoofd ook vaker draaien of kantelen om beter te kunnen zien met het andere oog.
Als een paard geleidelijk aan een gezichtsprobleem krijgt, kan het zich vaak goed redden in een bekende omgeving. Vaak valt het probleem dan pas op als het paard in een nieuwe, onbekende omgeving terecht komt.
Heb je het vermoeden dat jouw paard wel eens een probleem met het zicht kan hebben? Bel dan de dierenarts en laat de ogen nakijken.

Tips:

  • Houdt rekening met het zicht van je paard in omgang en training
  • Geef je paard de kans om het hoofd omhoog en omlaag bewegen om iets beter te bekijken
  • Wordt niet boos als jouw paard schrikt van iets wat jij niet ziet
  • Geef het paard de tijd om zich aan te passen aan de hoeveelheid licht
  • Denk je dat je paard een probleem met het zicht heeft? Bel dan de dierenarts.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close