Blog: gehoor van het paard

Het paardenoor kan 180 graden draaien en paarden kunnen elkaar op 4,5 km afstand horen. Ze kunnen dus geluiden opvangen die wij niet horen.
In deze blog vertel ik meer over het het gehoor van paarden.

Het paardenoor
Het oor van het paard heeft een soort trechtervorm, waardoor geluid goed opgevangen wordt. Het oor wordt tegen vuil beschermt door haren. Deze haren dempen ook het geluid. Deze haren zorgen ook Het paardenoor is grofweg opgedeeld in 3 delen: het buitenoor of uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor.

Buitenoor of uitwendige oor
Dit is het stuk van het oor dat zichtbaar is. De oorschelp en de gehoorgang behoren hiertoe. Het uitwindeige oor bestaat vooral uit kraakbeen en is bedekt door een dun laagje huid.

Middenoor
Het middenoor begint aan de binnenkant van het trommelvlies. Net als mensen hebben paarden een hamer, aambeeld en stijgbeugel. De hamer zit aan één kant bevestigd aan het trommevlies en vormt een soort ketting met de andere twee botjes. De stijgbeugel is het laatste botje, deze zit vast aan het dieper gelegen vlies dat het middenoor en het binnenoor van elkaar scheidt.

Binnenoor
Het binnenoor bevat kleine kanalen die met vloeistof zijn gevuld. Deze kanalen bevatten sensoren die gehoorprikkels en evenwichtsprikkels signaleren.

Draaien
Beide oren kunnen onafhankelijk van elkaar 180 graden draaien. Het paard kan zich zo op verschillende geluidsbronnen concentreren.

Geluidsfrequentie
Paarden kunnen hele hoge en hele lage geluidsfrequenties horen. Het kan dus zo zijn dat jouw paard de ultrasone roep van een vleermuis hoort, die jij niet kunt horen. Lage frequenties kunnen ze ook tijdens het grazen opvangen met hun tanden of met hun hoeven.

Selectief gehoor
Paarden zijn vooral gericht op geluiden die duiden op gevaar. Net als mensen kunnen ze leren om niet te reageren op geluiden die niet gevaarlijk voor hen zijn.

Lichaamstaal
Naast luisteren hebben oren bij paarden ook een andere functie: ze zijn onderdeel van hun lichaamstaal. Aan de stand van de oren kun je de stemming van het paard aflezen. Daarnaast kun je aan de oren zien waar de aandacht van het paard op gericht is.

Tips:

  • Paarden vinden harde geluiden niet fijn, zorg ervoor dat de omgeving waar je paard verblijft zo ruistig mogelijk is
  • Jouw paard kan schrikken van een geluid dat jij niet eens hoort, wordt hiert niet boos om
  • Bereidt je paard zo veel mogelijk voor op geluiden die het paard in het dagelijks leven tegen kan komen, zoals bijvoorbeeld de vliegenspray, de watersslang, het ritselen van kleding….
  • Scheer de haren van de oren niet af. Wil je de uitstekende haren knipen, vouw de oorschelp dan dicht in de lengte en knip het uitstekende haar af met een afgeronde schaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close