Blog: eikenprocessierups

Op vele plekken zijn de bomen alweer afgezet met een rood-wit gestreept lint met de waarschuwing ‘pas op: eikenprocessierups’ er op.
Deze rups is niet alleen vervelend voor ons, maar ook voor onze paarden.
In deze blog vertel ik meer over de eikenprocessierups.

De eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de rups die uiteindelijk de eikenprocessievlinder wordt. De eikenprocessievlinder is een bruin/beige motachtige vlinder.
De eikenprocessierups dankt zijn naam aan het feit dat ze in een lange rij achter elkaar aan lopen wanneer ze op zoek zijn naar eten.
Jonge eikenprocessierupsen zijn oranje wanneer ze uit het ei komen. Wanneer ze vervellen veranderen ze naar een grauwe, groenige kleur met een lichte streep aan beide zijden.

Levenscylcus
De eikenprocessievlinder legt in augustus eitjes. In april van het volgende jaar komen de rupsjes uit de eitjes. Ze hebben dan veel haar, maar nog geen brandharen. Deze krijgen ze pas als ze drie keer verveld zijn. Vanaf ongeveer half mei tot half juli hebben de rupsjes brandharen. Dit is dan ook de periode dat we de meeste overlast van de rupsen ervaren.
De nieuwe eikenprocessievlinders komen vanaf eind juli tot begin oktober uit. De vlinders leven vervolgens maar enkele dagen, waarin ze nieuwe eitjes leggen.

De brandharen
De brandharen van de processierups zijn een afweermechanisme van de rups. Ze kunnen deze loslaten wanneer ze worden aangeraakt. De haren zijn maar 0,2 – 0,3 mm lang en nauwelijks zichtbaar. Een volgroeide rups kan wel 1 miljoen brandharen hebben.
De brandharen van de eikenprocessierups hebben weerhaakjes, hiermee kunnen ze vast komen te zitten in bijvoorbeeld de mond en slokdarm. Dit zorgt voor irritatie.

Verspreiding
De brandharen raken verspreid door de wind. Soms vallen er door de zwaarte hele nesten uit de boom. Brandharen van dode rupsen of uit oude nesten kunnen nog vijf tot zeven jaar actief blijven en zich blijven verspreiden.
De haren kunnen rechtstreeks op het paard belanden maar het kan ook zijn dat het paard ze inhaleert of binnen krijgt via voedsel of water.

Symptomen
Symptomen na contact met de brandharen van de eikenprocessierups zijn onder andere:

 • Jeuk
 • Roodheid
 • Zwelling
 • Overmatige speekselen
 • Slikproblemen
 • Benauwdheid

Zwelling kan ontstaan bij de huid maar ook bij de tong, lippen en ogen. Dit is afhankelijk van de manier waarop het paard met de brandharen in aanraking is gekomen.
De mate waarop het paard er last van heeft hangt af van de hoeveelheid brandharen waarmee het paard in contact is geweest en hoe gevoelig het paard is voor de brandharen.

Behandeling
Spoel de haren weg met veel water. Bij milde symptomen kan dit voldoende zijn maar het is raadzaam om altijd de dierenarts te raadplegen.
Textiel dat met brandharen in contact is gekomen moet gewassen worden.
Laat de bron van de brandharen verwijderen.

Bestrijding
De nesten kunnen worden weggezogen of weggebrand. Daarnaast kan de eikenprocessierups worden bestreden met natuurlijke vijanden zoals sluipwespen en vogels.

Tips:

 • Controleer eikenbomen in de omgeving van het paard regelmatig op nesten
 • Laat eventuele nesten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf
 • Controleer voor het hooien of er geen nesten rondom het land zijn
 • Probeer gebieden met veel nesten te vermijden wanneer je gaat wandelen of op buitenrit gaat
 • Bestrijd de rupsen door natuurlijke vijanden aan e trekken met bijvoorbeeld nestkastjes en bepaalde planten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close