Blog: Spierbevangenheid

Je paard loopt moeilijk of weigert te lopen. Wellicht zweet je paard ook erg en verkrampen de spieren. Mogelijk heeft je paard in dit geval spierbevangenheid. In deze blog vertel ik je er meer over.

Wat is spierbevangenheid?
De spieren van een paard gebruiken energie voor beweging. Energie die het paard niet gebruikt uit de voeding wordt in de spieren opgeslagen als glyocgeen. Wanneer de energie nodig is, wordt die glycogeen met behulp van zuurstof verbrand zodrat energie vrijkomt. Energie kan ook worden gemaakt door glycogeen zonder zuurstof te verbranden, dit heet anaerobe verbranding. Bij anaerobe verbranding komt een afvalstof vrij, namelijk melkzuur. Dit hoeft bij een normale of lichte training geen probleem te zijn. Moet het paard echter (plotseling) zwaar werken dan kan er een teveel aan melzuur onstaan wat niet meer kan worden afgevoerd. Dit melkzuur hoopt zich op in de spieren en veroorzaakt verzuring.
Dit leidt tot spierbevangenheid.

Maandagziekte
Spierbevangenheid wordt ook wel maandagziekte genoemd. Dit komt doordat werkpaarden vroeger de hele week door hard werkten en vervolgens op zondag niets deden maar wel dezelfde hoeveelheid krachtvoer kregen. Op maandagochtend was het paard dan spierbevangen, waardoor de naam maandagziekte is ontstaan.

Symptomen
Spierbevangenheid kan in lichte, matige of ernstige vorm voorkomen.
In het geval van lichte spiergevangenheid kan het paard trager zijn. De rug wordt bol en de achterthand is stijf.
Bij matige spierbevangenheid wil het paard niet meer lopen. Als het paard al loopt is de beweging stijf en met korte passen. De achterhand kan trillen.
Bij ernstige spierbevangenheid weigert het paard te lopen en zweet het paard erg veel. Het paard adement snel en ook de hartslag is hoger. De neusgaten zijn wijd. He tpaard kan ook angsitg reageren of gaan liggen en niet meer op willen staan. Bij de ernstige variant zien je ook roodbruine urine, een teken van spierafbraak.

Oorzaken
De oorzaak kan liggen bij een te veel aan krachtvoer, waarvan de energie is opgeslagen. Spierbevangenheid kan echter ook ontstaan door plotseling zwaar werk.
In beide gevallen kan het lichaam niet voldoende zuurstof leveren om alle glycogeen te verbranden en zal er dus te veel melkzuur vrij komen.

Diagnose
Bloedonderzoek kan bevesitgen of het paard daadwerkelijk spierbevangen is.
Bij paarden die vaker spierbevangen zijn is het mogelijk om een biopt van de spier te nemen. Dan kan een stukje spierweefsel worden onderzocht om een achterliggende oorzaak te vinden.

Behandeling
Als je denkt dat jouw paard spierbevangen is moet je hem direct stilzetten. Beweging kan verdere schade aan de spieren veroorzaken. Schakel meteen de dierenarts in. Houdt het paard tussentijds warm en geeft het geen eten, maar wel water.
De dierenarts bepaalt hoe de verdere behandeling verloopt. Soms is het nodig om een infuus te geven. Daarnaast worden vaak pijnstillers/ontstekingsremmers gegeven en vitimine E en selenium.

Let op: een paard dat spierbevangen is geweest zal gevoeliger blijven voor spierbevangheid

Tips

  • Zorg voor een goede warming-up en cooling-down
  • Bouw rustig op als je paard een periode minder of niet heeft gewerkt
  • Geef het paard dagelijks de mogelijkheid tot vrije beweging
  • Zorg voor goede voeding en voer nooit meer dan nodig
  • Voer de dag voor een rustdag eventueel minder krachtvoer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close