Blog: heeft mijn paard het koud?

Met deze temperaturen is dit een vraag die veel paardeneigenaren zichzelf stellen: heeft mijn paard het koud? Paarden kunnen een stuk beter tegen de kou dan wij, maar het is in dit extreme weer wel belangrijk om extra goed op ze te letten.

Thermoneutrale zone
Een ongeschoren paard heeft een thermo-neutrale zone van ongeveer – 5 tot 15 graden. Tussen deze temperaturen kost het een paard geen energie om zichzelf warm te houden of af te koelen. Daarom wordt dit de “thermoneutrale zone” genoemd. Bij een geschoren paard is dit vanaf ongeveer 10 graden. Binnen deze zone kunnen de meeste paarden zich dus warm houden.

Hoe kan een paard zichzelf warm houden?
Paarden houden zichzelf op meerdere manieren warm. Een belangrijk onderdeel hiervan is het eten van voldoende ruwvoer. Daarnaast zetten ze hun vachtharen rechtop, om lucht vast te houden voor extra isolatie. Ook worden de bloedvaten net onder de huid afgesloten, zodat het bloed minder afkoelt.

Wanneer heeft een paard het dan koud?
Als een paard het koud heeft zal het paard gaan rillen. Hierdoor kan de temperatuur van het lichaam weer verhoogd worden. Hiermee warmt het paard vaak alweer voldoende op. Om zeker te weten of het paard het echt koud heeft kun je de temperatuur opnemen. De temperatuur van het paard hoort tussen de 37,2 en 38,2 graden Celsius te liggen.

Tips

  • Zorg voor voldoende ruwvoer. Als onbeperkt hooi voor jouw paard niet geschikt is, kijk dan naar andere opties zoals gerstestro of takken.
  • Zorg voor schuilmogelijkheid
  • Leg geen 0 grams regendeken op, dit zorgt ervoor dat de haren niet meer goed omhoog gezet kunnen worden en helpt het paard dus niet om warm te blijven. Als je voor een deken kies, neem dan een gevoerde variant.
  • Twijfel je of een paard het koud heeft? Neem dan de temperatuur op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close